Meidän tarina

Saunum-ilmankiertojärjestelmien konsepti rantautui Suomeen naapurimaastamme Virosta, jossa laitteen keksijä Andrus Varelta kehitti ensimmäisen prototyypin laitteesta jo 16 vuotta sitten. Idea saunan ilmanvaihtoa tehostavasta teknologiasta syntyi sen jälkeen, kun Vare pääsi kokemaan savusaunan pehmeät löylyt ja halusi luoda samanlaisen saunomiskokemuksen omaan kotisaunaansa kaupungissa.


Alku

SAUNUMin tarina perustuu nostalgisiin ajatuksiin – satavuotiaan savusaunan mietoon, hellivään lämpöön löyly. Tämän elävän muiston ja tunnelman inspiroimana olen halunnut kehittää samanlaisen saunan omaan kaupunki kotiini. Olen hankkinut lämpötekniikan asiantuntijan koulutuksen ja hyödyntänyt osaamistani perinteisen saunan kehittämistyössä.

Andrus Vare

Kehittäjän tarina

Useiden kokeilujen jälkeen oli suurin ongelma edelleen sama – miten voisi päästä eroon saunaan syntyvistä lämpimän ja kylmän ilman kerrostumista?

Andrus rakensi aivan uudentyyppisen ratkaisun, joka mahdollisti ylempien ja alempien ilmakerrosten sekoittamisen luomalla saunaan paremmin tasapainotetun ja pehmeämmän ilmanpiirin. Sen lisäksi on hikoilu uudentyyppisessä saunassa ilmavirtauksen ansiosta paljon tehokkaampaa. Tämän yksilöllisen ratkaisun parantamiseen ja terveysvaikutusten lisäämiseen on lisätty suolaa.


Andrus aloitti myös yhteistyön Tallinnan Teknillisen Yliopiston kanssa tutkiakseen tieteellisesti saunassa tapahtuvaa ilmanvaihtoa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Ideana oli kehittää uudenlainen designmenetelmä, josta on apua saunatilojen suunnittelussa ja joka poistaisi pohjan modernin sähkölämmitteisen ja perinteisen puulämmitteisen saunan eroihin keskittyviltä myyteiltä.

Tieteellisten tutkimusten pohjalta todettiin, että saunan lämmittäminen vaatii aikaa – aikaa tarvitaan siihen, että ilma jakautuisi oikealla ja tasapainotetulla tavalla. Tutkimus osoitti myös sen, että ihmiset, joilla on kotonaan sauna, pitävät sitä sen laatutasosta riippumattomana parhaana saunana.


Tutkimuksen järjestämisen lisäksi havaittiin, että suurin osa saunoja on rakennettu ilman jakautumisen kannalta väärällä tavalla. Syyt siihen ovat seuraavia:
Ilmanvaihto on epätasaista, koska suuri määrä kuumaa ilmaa kerääntyy tilan yläosaan. Näin syntyvät ilmakerrostumat ja polttavan kuuma ilma pysyy vain saunatilan yläosassa. CO2-kaasun määrä on useissa saunoissa paljon suosituksia korkeampi (yli 2000 PPM), se aiheuttaa väsymystä ja sykkeen nousua. Sydämen toiminta vaatii kehossa runsaasti happea jäähdyttämään aivojen toimintaa.


Näiden tutkimustulosten tuloksena ja todisteena on kehitetty SAUNUMin ratkaisu. Saunakokemusten parantamiseen ja lämmöstä parhaan kokemuksen saamiseen sekä ratkaisun laajan yleisön käyttöön tarjoamiseen on SAUNUM patentoinut saunan ilmanvaihdon parantamisen ratkaisun ja antanut sen asiakkaiden käyttöön.

Saunumin keksijä kehitti saunoja varten patentoidun ratkaisun, joka varmistaa lämmön tasaisen jakautumisen koko saunatilaan. Tämä erityisvalmisteinen ilmanvaihtojärjestelmä jakaa höyryn tasaisesti saunatilaan ja lisää ilmaan Himalajan suolan ioneja, joilla on myönteinen vaikutus hengityselimiin ja ihoon.

SAUNUM on kehittänyt ainutlaatuisen teknologian, jolla kuuma ja kylmä ilma jakautuvat saunassa tasaisesti. Saunomisen aikaan saama hikoilu on tehokkaampaa, mutta saunomiskokemus on samanaikaisesti miellyttävän tasapainoinen.